Aukštaitijos gidas
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Mokslas
  • Įmonės
  • Kultūra
Šeštadienis, 24 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Panevėžys
  • Anykščiai
  • Biržai
  • Jonava
  • Kėdainiai
  • Kaišiadorys
  • Kupiškis
  • Molėtai
  • Pakruojis
  • Radviliškis
  • Rokiškis
  • Šiauliai
  • Ukmergė
  • Utena
  • Zarasai
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Mokslas
  • Įmonės
  • Kultūra
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Aukštaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2023-07-27
Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Agurkai / freepik

Agurkai / freepik

Agurkai tituluojami viena gaiviausių vasaros daržovių, tinkančia užkandžiams, skirtingoms salotoms, padažams ar sriuboms gardinti. Tačiau jų sezono įkarštyje norisi valgyti ne tik šviežių, bet ir pasirauginti ar pasimarinuoti žiemai. Nors abu šie būdai populiarūs, sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pirmenybę teikia rauginimui. Pasak gydytojos, natūralios fermentacijos metu raugintose daržovėse atsiranda probiotikų, kurie prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo.  „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti rauginimui tinkamus agurkus ir vos per keletą minučių jų užsiraugti namuose.

Sveikatai palankesni rauginti agurkai 

Aktualiosnaujienos

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
2025 m. maudyklų stebėsenos kalendorinis grafikas

2025 m. maudyklų stebėsenos kalendorinis grafikas

2025-05-23

Vasaros daugelis neįsivaizduoja be šviežių lietuviškų agurkų, ant kurių tepame medų ar naudojame kaip garnyrą prie kone visų patiekalų. Nors daržoves sveikatai palankiausia valgyti šviežiu pavidalu, norintys agurkų užsiraugti arba pasimarinuoti turėtų įsiklausyti į gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės pastebėjimus. Pasak jos, agurkų rauginimas ir marinavimas skiriasi tiek gamybos žingsniais, tiek nauda sveikatai.

„Rauginimas vyksta veikiant natūralioms, žmogaus organizmui naudingoms „gerosioms“ bakterijoms. Todėl rauginti agurkai, kaip ir kopūstai, turtingi probiotikais. Jie pagerina ne tik virškinimą, bet ir užtikrina bendrą žarnyno sveikatos puoselėjimą. Raugintose daržovėse taip pat gausu C ir K vitaminų, folio rūgšties, skaidulų. Jos pasižymi priešuždegiminėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Tuo tarpu marinuojant papildomų medžiagų ar naudų agurkuose neatsiranda. Kitaip tariant, marinuojant agurkus tiesiog pakeičiama jų struktūra ir skonis, suteikiama galimybė agurkus ilgiau išlaikyti, kai sezonas baigsis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat įspėja, kad namuose patiems raugiant ar marinuojant agurkus svarbu laikytis jų ruošimo instrukcijos bei receptūrų: „Dažnai žmonių išmonei nėra ribų, tad praktikoje yra tekę girdėti, jog į stiklainį marinuotų agurkų jie įdeda ne tik šviežių žalumynų ar česnakų skiltelių, bet net ir vaistinių preparatų, tikėdamiesi, kad tai padės stiklainių dangteliams neišsipūsti ir patiems agurkams išsilaikyti. Vis dėlto, su tokiomis liaudiškomis „gudrybėmis“ patarčiau neeksperimentuoti ir nekelti rizikos savo bei artimųjų sveikatai.“

Kaip pasiruošti namuose?

Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, nusprendus rauginti ar marinuoti agurkų namuose, pirmiausia svarbu pasirinkti kuo šviežesnes daržoves: „Agurkai turėtų būti sodraus atspalvio, be geltonų dėmių, žievelės pažeidimų ar kitų įtrūkimų.“

Turbūt kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausią agurkų marinavimo būdą – vienos jų marinatui renkasi actą, kitos išmėgina ir garstyčias, pomidorų padažą ar ciberžoles. Nors kiekvienas pasirenka sau artimiausią skonį, tačiau apsidraudžiant, kad agurkų stiklainiai sulauktų žiemos, o įdėtas triūsas nenueitų perniek, labai svarbu tinkamomis proporcijomis naudoti konservavimo ingredientus.

„Dažnai šeimininkės pagaili druskos, rūgštelės ar cukraus ir tuomet agurkai tiesiog prarūgsta. Kad taip neįvyktų – geriau laikytis recepte nurodytų proporcijų ir eiliškumo. Ne ką mažiau svarbi ir talpa, į kurią vakuosite marinuotus agurkus. Stiklainiai bei jų dangteliai turėtų būti švarūs, nepažeisti, nesurūdiję, – primena O. Suchočeva ir marinuojant siūlo pasinaudoti dar viena gudrybe. – Agurkų stiklainius uždarę dangteliais, nepamirškite jų apversti aukštyn kojomis bei palaikyti kambario temperatūroje bent 15–20 minučių, o tik tuomet perkelkite į rūsį ar vėsesnę namų vietą.“

Specialistė turi praktinių patarimų ir tiems, kurie nori pasiruošti raugintų agurkų: „Agurkus, kartu su česnakų skiltelėmis ir šviežių krapų šakelėmis, dėkite į didesnį dubenį (gali būti ir kiek gilesnis molinis indas), kad pasūdytas vanduo pilnai apsemtų. Tuomet agurkus uždenkite lėkšte, lentele ar kitu lygiu paviršiumi, kad liktų kuo mažesnis oro tarpas ir agurkai būtų gerai prispausti. Ant lėkštės viršaus galite uždėti ir ką nors sunkesnio, pavyzdžiui, akmenį. Palikite agurkus rūgti vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje apie savaitę, o tuomet mėgaukitės nuostabiu jų skoniu. Raugintų agurkų galima pasiruošti ir žiemai, užsiraugiant stiklainiuose.“

O. Suchočeva priduria, kad agurkams traškumo ir kvapnumo suteiks ne tik šviežių krapų šakelės, bet ir įvairių augalų lapai. „Marinato priedams galima panaudoti vyšnių, serbentų arba vynuogių lapus ir atrasti sau labiausiai patinkančius derinius. Visgi tiems, kurie namuose nesiryžta ar neturi laiko užsiimti eksperimentavimu, turime ir kitą išeitį – įsigyti mūsų kulinarijos šefų jau paruoštus, šviežiai paraugtus ar marinuotus agurkus“, – kviečia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

 

RECEPTAS

Rauginti agurkai su salierų lapais ir čili pipirais

Reikės:

1 kg šviežių agurkų;

1 l vandens;

3–4 česnako skiltelių;

2–3 v. š. druskos;

2 čili pipirų;

2 lauro lapų;

Kelių krapų šakelių;

Salierų lapų.

Rauginimo eiga:

  1. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite agurkus.
  2. Nupjaukite agurkų kotelius, bet ne per daug, kad neištekėtų sultys.
  3. Vandenyje gerai išmaišykite bei ištirpinkite druską.
  4. Į paruoštą indą sudėkite agurkus, česnakų skilteles, čili pipirus, lauro lapus, krapų šakeles, salierų lapus ir užpilkite druskos vandeniu, kad agurkai būtų visiškai apsemti.
  5. Palikite agurkus rūgti vėsioje ir tamsioje vietoje apie 3–7 dienas. Kai agurkai pasieks norimą skonį bei rūgštumą, galite juos perkelti į šaldytuvą.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Panašūs straipsniai

Karmėlavoje bus saugiau – atsiras gaisrinė
Naujienos

Karmėlavoje bus saugiau – atsiras gaisrinė

2025-05-22
Ukmergės miesto širdyje atnaujintas skveras
Aplinka

Ukmergės miesto širdyje atnaujintas skveras

2025-05-21
Paaiškėjo, kurios bendruomenių idėjos bus įgyvendinamos Rokiškyje
Aplinka

Paaiškėjo, kurios bendruomenių idėjos bus įgyvendinamos Rokiškyje

2025-05-21
Rajone bus plečiamas vandens ir nuotekų tinklas: palies Obelius, Pandėlį, Juodupę
Joniškis

Joniškio vandentvarkos projektas: kur ir kas bus daroma

2025-05-21
Iškilmingai paminėtas Labanoro mūšio 80-metis
Naujienos

Iškilmingai paminėtas Labanoro mūšio 80-metis

2025-05-21
Startuoja projektas „Priedangų infrastruktūros plėtra Utenos rajono savivaldybėje“
Naujienos

Švenčionių rajonas stiprina saugumą: beveik 200 tūkst. eurų priedangoms modernizuoti

2025-05-21
Kelio remontas
Kaišiadorys

Vyks derybos su investuotojais dėl Kaišiadorių rajono gatvių infrastruktūros modernizavimo

2025-05-21
Kauno mieste ir rajone bei Jurbarke bus vykdoma legioneliozės profilaktika termošoku
Naujienos

Rokiškiečių dėmesiui! Bus atjungtas karštas vanduo

2025-05-21
LŠS nuotrauka
Krašto apsauga

Obelių seniūnijoje vyks šaulių pratybos

2025-05-21
Daugiau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Aktualijos

Visagino meras: „Sugrąžinkime į Lietuvą branduolinę energetiką

Visagino meras: „Sugrąžinkime į Lietuvą branduolinę energetiką

2025-05-23
Ukmergėje atnaujinta dar viena gatvė

Ukmergėje atnaujinta dar viena gatvė

2025-05-23
Panevėžio mikrorajone kuriama nauja bendruomenės erdvė – „Dainavos skveras“

Panevėžio mikrorajone kuriama nauja bendruomenės erdvė – „Dainavos skveras“

2025-05-23
Energetinė nepriklausomybė stiprinama Kauno rajone: iškils galingiausios vėjo jėgainės Lietuvoje

Energetinė nepriklausomybė stiprinama Kauno rajone: iškils galingiausios vėjo jėgainės Lietuvoje

2025-05-23
Panevėžio sporto centro dviratininkai grįžo iš tarptautinių varžybų

Panevėžio sporto centro dviratininkai grįžo iš tarptautinių varžybų

2025-05-23

Vietos Naujienos

Visagino meras: „Sugrąžinkime į Lietuvą branduolinę energetiką

Visagino meras: „Sugrąžinkime į Lietuvą branduolinę energetiką

2025-05-23
Ukmergėje atnaujinta dar viena gatvė

Ukmergėje atnaujinta dar viena gatvė

2025-05-23
Panevėžio sporto centro dviratininkai grįžo iš tarptautinių varžybų

Panevėžio sporto centro dviratininkai grįžo iš tarptautinių varžybų

2025-05-23
Ketvirtfinalio namų rungtynėse Utenos komandos sirgalių laukia marškinėlių jūra

Ketvirtfinalio namų rungtynėse Utenos komandos sirgalių laukia marškinėlių jūra

2025-05-23
Jonaviečiai kviečiami balsuoti dėl naujo parko pavadinimo

Jonaviečiai kviečiami balsuoti dėl naujo parko pavadinimo

2025-05-23

Naujausi

Visagino meras: „Sugrąžinkime į Lietuvą branduolinę energetiką

Visagino meras: „Sugrąžinkime į Lietuvą branduolinę energetiką

2025-05-23
Ukmergėje atnaujinta dar viena gatvė

Ukmergėje atnaujinta dar viena gatvė

2025-05-23

Skaitomiausi

Kaimai iš oro

Kuo skiriasi miestas, miestelis ir kaimas?

2015-05-05
Tragiška avarija Kupiškio rajone: mikroautobusui išvažiavus į priešpriešinę juostą, žuvo vairuotojas, aštuoni sužaloti

Kupiškio rajone kaktomuša susidūrė autobusas ir automobilis – sužeista mažiausiai aštuoni žmonės

2025-05-19
  • Paskelbkite naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© Aukštaitijos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Panevėžys
    • Anykščiai
    • Biržai
    • Jonava
    • Joniškis
    • Kėdainiai
    • Kaišiadorys
    • Kupiškis
    • Molėtai
    • Pakruojis
    • Radviliškis
    • Rokiškis
    • Šiauliai
    • Širvintos
    • Švenčionys
    • Ukmergė
    • Utena
    • Visaginas
    • Zarasai
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Laisvalaikis
  • Naujienos
  • Politika
  • Sportas
  • Įmonių katalogas
  • Paskelbkite naujieną

© Aukštaitijos gidas