Aukštaitijos gidas
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Renginiai
  • Įmonės
  • Kultūra
Penktadienis, 7 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Panevėžys
  • Anykščiai
  • Biržai
  • Jonava
  • Kėdainiai
  • Kaišiadorys
  • Kupiškis
  • Molėtai
  • Pakruojis
  • Radviliškis
  • Rokiškis
  • Šiauliai
  • Ukmergė
  • Utena
  • Zarasai
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Renginiai
  • Įmonės
  • Kultūra
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Aukštaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Speltos blynas su daržovėmis ir grybais

Speltos blynas su daržovėmis ir grybais

J. Šalaševičienė J. Šalaševičienė
2015-09-26
Gyvenimas, Naujienos
Laikas: 2 min skaitymo

Kaip patiekalą, kuris be didelių pastangų gali būti lengvais pusryčiais ar sekmadieniniu pasilepinimu, paversti dar ir sveiku? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad sveikuoliški pilno grūdo blynai tikrai gali konkuruoti su visų mėgstamais, iš baltų sijotų kvietinių miltų kepamais blynais – jei pasirenkami kokybiški produktai, jie gali būti ne tik skanūs, bet ir turtingi vitaminų bei skaidulų.

„Įprastuose blynuose be kalorijų ir skonio nelabai daugiau ko yra – daugelis grūdo maistingųjų medžiagų pašalinamos kartu su sėlenomis ir gemalais. Įprasta manyti, kad visadalių grūdų miltai skaniems blynams netinka, todėl vengiama juos naudoti, tačiau toks įsitikinimas – visiškai nepagrįstas. Pasirinkus kokybiškus miltus, puikius blynus galima iškepti ir iš nesijotų pilno grūdo miltų, o vienas geriausių pasirinkimų – spelta“, – sako V. Kurpienė. Anot jos, speltą gali vartoti kai kurie ir kviečiams alergiški bei glitimui jautresni žmonės, nes didelė dalis speltos glitimo kaitinant suyra.

„La Crepe“ technologas Valdemaras Vaitulevičius namuose siūlo pasigaminti speltos blynų su organizmui naudingomis ir gardžiomis daržovėmis. „Palyginus su kviečiais, spelta turi daugiau skaidulinių medžiagų ir baltymų, be to, pilnas grūdas yra visapusiškai naudingesnis negu šlifuotas. Grybai – puikus baltymų, sėlenų ir vitamino D šaltinis, jie neturi riebalų, tad puikiai tinka sveikuoliško blyno įdarui“, – sako V. Vaitulevičius, atkreipdamas dėmesį, kad šio blyno receptas, V. Kurpienės dėka, yra ir naujame „La Crepe“ meniu.

Speltos blyno tešlai reikės (6 vnt. blynų):

Kiaušinių 4 vnt., avižų pieno 436 ml, lydyto sviesto 130 g, karotino aliejaus 40 g, speltos pilno grūdo miltų 312 g, nerafinuoto cukraus 10 g, Himalajų druskos 2 g.

Į maišymui skirtą indą sudėkite kiaušinius, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir Himalajų druską. Viską gerai suplakite iki vientisos masės (didžiausiu greičiu užtruksite apie 5 min.). Supilkite avižų pieną, plakite apie 2 min. Į suplaktą masę berkite persijotus speltos pilno grūdo miltus ir plakite mažiausiu greičiu, kol išsimaišys miltai. Sumaišę, supilkite tirpintą (ne užvirintą) sviestą ir vėl didžiausiu greičiu plakite apie 5-10 minučių, priklausomai nuo tešlos kiekio. Kai masė bus išmaišyta, supilkite aliejų ir plakite dar apie 10-15 sekundžių. Tam, kad tešloje neliktų gumuliukų, ją galima perkošti per sietą ir likusius gumuliukus pertrinti. Vienam blynui ant keptuvės pilkite apie 150 g tešlos, ją gerai išskirstykite ant keptuvės paviršiaus. Kepkite apie minutę, tuomet blyną apverskite ir kitą jo pusę kepkite apie 30-40 sekundžių.

Įdarui reikės:

Morkų 145 g, pievagrybių 275 g, cukinijos 275 g, Himalajų druskos 5 g, pipirų 5 g, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus 20 g.

Aktualiosnaujienos

Linpra

Verslo pusryčiuose Panevėžyje – dėmesys partnerystei, inovacijoms ir regiono augimui

2025-11-05
Zarasų rajono savivaldybės merė dalyvavo sesijoje Strasbūre

Zarasų rajono savivaldybės merė dalyvavo sesijoje Strasbūre

2025-11-05

Į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi suberkite 2-3 mm žiedais supjaustytas morkas, nuolat maišykite. Kai morkos apkeps, sudėkite pievagrybius (jei pievagrybiai maži – nepjaustykite, jei vidutiniai – supjaustykite puselėmis, o jei dideli – pjaustyti galima skiltelėmis į 4 ar 6 dalis). Viską sumaišykite ir kepkite, kol paskrus pievagrybiai. Tuomet sudėkite 5 mm storio pusžiedžiais supjaustytą cukiniją, sumaišykite ir viską trumpai apkepkite. Kepimo pabaigoje suberkite druską ir juodus grūstus pipirus. Viską kepkite ne žemesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje. Paruošę įdarą, pilkite jo ant blyno, blyną sulankstykite trikampėliu. Paskaninimui galima užpilti graikiško jogurto, sumaišyto su mėgstamomis žolelėmis.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Panašūs straipsniai

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Gyvenimas

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Roletai
Naujienos

Klasikiniai roletai – gidas šviesai, privatumui ir jaukumui

2025-11-01
Etnologė Gražina Kadžytė apie artėjančias Vėlines: „Paprotys lankyti ne tik kapus, bet ir giminaičius – išliko“
Naujienos

Per Vėlines į Šilaičių kapines – nemokamais autobusais

2025-10-31
Panevėžyje pagerbtas iškilių asmenybių atminimas
Naujienos

Panevėžyje pagerbtas iškilių asmenybių atminimas

2025-10-31
Utenoje skelbiama prevencinė priemonė „Atlaisvink kiemą!“
Aplinka

Utenoje skelbiama prevencinė priemonė „Atlaisvink kiemą!“

2025-10-31
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Kaip suplanuoti gimtadienį rudenį neišeinant iš namų?
Gyvenimas

Kaip suplanuoti gimtadienį rudenį neišeinant iš namų?

2025-10-31
Panevėžys šią vasarą pasipuošęs žydinčiais gėlynais
Aplinka

Panevėžys – tarp žaliausių šalies savivaldybių

2025-10-30
Daugiau

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Aktualijos

Naujas kūrinys Kauno Vienybės aikštėje

Naujas kūrinys Kauno Vienybės aikštėje

2025-11-06
Panevėžyje vyks tarptautinės robotikos varžybos „Robotų fiesta 2025“

Panevėžyje vyks tarptautinės robotikos varžybos „Robotų fiesta 2025“

2025-11-06
Zarasai džiugins gyventojus ir poilsiautojus atnaujinta vandens pakrančių infrastruktūra

Zarasai džiugins gyventojus ir poilsiautojus atnaujinta vandens pakrančių infrastruktūra

2025-11-06
Mirę ir sužaloti asmenys avarijoje Rokiškio rajone

Mirę ir sužaloti asmenys avarijoje Rokiškio rajone

2025-11-06
Raudondvaryje kyla sportinių šokių žvaigždė

Raudondvaryje kyla sportinių šokių žvaigždė

2025-11-06

Vietos Naujienos

Naujas kūrinys Kauno Vienybės aikštėje

Naujas kūrinys Kauno Vienybės aikštėje

2025-11-06
Zarasai džiugins gyventojus ir poilsiautojus atnaujinta vandens pakrančių infrastruktūra

Zarasai džiugins gyventojus ir poilsiautojus atnaujinta vandens pakrančių infrastruktūra

2025-11-06
Raudondvaryje kyla sportinių šokių žvaigždė

Raudondvaryje kyla sportinių šokių žvaigždė

2025-11-06
Šalia Baisogalos surengta iškilminga „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos pamatų padėjimo ceremonija

Šalia Baisogalos surengta iškilminga „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos pamatų padėjimo ceremonija

2025-11-06
Kriptovaliutos

Kėdainiuose sukčiai iš patiklių investuotojų išviliojo penkiaženkles sumas

2025-11-05

Apie Aukštaitijos gidą

Naujausi

Naujas kūrinys Kauno Vienybės aikštėje

Naujas kūrinys Kauno Vienybės aikštėje

2025-11-06
Panevėžyje vyks tarptautinės robotikos varžybos „Robotų fiesta 2025“

Panevėžyje vyks tarptautinės robotikos varžybos „Robotų fiesta 2025“

2025-11-06

Skaitomiausi

Kaimai iš oro

Kuo skiriasi miestas, miestelis ir kaimas?

2015-05-05
Mirę ir sužaloti asmenys avarijoje Rokiškio rajone

Mirę ir sužaloti asmenys avarijoje Rokiškio rajone

2025-11-06
  • Paskelbkite naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© Aukštaitijos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Panevėžys
    • Anykščiai
    • Biržai
    • Jonava
    • Joniškis
    • Kėdainiai
    • Kaišiadorys
    • Kupiškis
    • Molėtai
    • Pakruojis
    • Radviliškis
    • Rokiškis
    • Šiauliai
    • Širvintos
    • Švenčionys
    • Ukmergė
    • Utena
    • Visaginas
    • Zarasai
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Laisvalaikis
  • Naujienos
  • Politika
  • Sportas
  • Įmonių katalogas
  • Paskelbkite naujieną

© Aukštaitijos gidas