Aukštaitijos gidas
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Mokslas
  • Įmonių katalogas
  • Kultūra
Antradienis, 13 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Panevėžys
  • Anykščiai
  • Biržai
  • Jonava
  • Kėdainiai
  • Kaišiadorys
  • Kupiškis
  • Molėtai
  • Pakruojis
  • Radviliškis
  • Rokiškis
  • Šiauliai
  • Ukmergė
  • Utena
  • Zarasai
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Mokslas
  • Įmonių katalogas
  • Kultūra
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Aukštaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Aistra maistui Viduržemio jūros virtuvės šefą atvedė į naujos koncepcijos verslą Lietuvoje

Aistra maistui Viduržemio jūros virtuvės šefą atvedė į naujos koncepcijos verslą Lietuvoje

Aukštaitijos gidas Aukštaitijos gidas
2017-07-10
Naujienos
Laikas: 5 min skaitymo

Daugeliui Turkijair Graikija asocijuojasi su šiltomis atostogomis, skaniu maistu ir prieinama kaina, tad nenuostabu, kad tensugrįžti norisi ne kartą. Pamilusiems šių šalių maistą nebereikia įveikti tūkstančio kilometrų – autentiškais turkų ir graikų virtuvės patiekalais galima mėgautis sostinėje įsikūrusiame restorane ,,Meze’’.

Nors ši vieta Vilniuje atsidarė vos prieš aštuonis mėnesius, ją spėjo pamilti išskirtinių patiekalų mėgėjai ir kokybiško maisto šalininkai. Iš pradžių lietuvio akis užkliūva už kiek neįprastos maisto parduotuvės – restorano koncepcijos, tačiau pasidomėjus šiuo savininkų sprendimu, klausimų nebekyla: tai vieta, kur susipina gilios kulinarinės tradicijos, meilė maistui ir bendravimo kultūra.

Aktualiosnaujienos

Minint jubiliejinę Europos dieną, Rokiškyje pasodintas šermukšnis

Minint jubiliejinę Europos dieną, Rokiškyje pasodintas šermukšnis

2025-05-10
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09

,,Stambulas – multikultūrinis miestas, vienas didžiausių miestų pasaulyje, jame susimaišo Europa ir Azija. Atvykdami į Lietuvą, norėjome atvežti dalelę savo kultūros, juolab matėme, jog čionykščiai žmonės tuo domisi, mėgsta mūsų maistą. Vieni čia užsuka norėdami paragauti kažko naujo, kiti – dėl to, kad spėjo įsitikinti mūsų maisto kokybe’’, – pasakoja sujungtos su restoranu parduotuvės ,,Eastanbul“savininkas turkas Utku Boyra.

Restorane kiekvienas patiekalas gaminamas pagal gilias turkų, graikų ir kitų Viduržemio regiono šalių tradicijas. Autentiškų patiekalų gamybai restorane vadovauja 27-erių metų virtuvės šefas Christos Georgogiannopoulos, į šį restoraną dirbti atvykęs iš savo gimtosios Graikijos.

Daug įgūdžių bei žinių apie turkišką virtuvę turintis šefas Christos mums atskleidžia ne tik savo įdomios profesijos ypatumus, bet ir tai, kuo Viduržemio regiono maistas toks ypatingas.

Patirties sėmėsi iš vieno geriausių Graikijos šefų

Tapti virėju Christos nusprendė dar mokykloje, kol kiti berniukai svajojo apie policininko, gaisrininko profesijas. Nors baigęs mokyklą Christos ir įstojo į ekonomikos mokyklą, vaikystės svajonės neapleido – laisvu nuo mokslų laiku įsidarbino restorane. Būtent šis darbas Christos padėjo galutinai nuspręsti: savo ateitį ir gyvenimą susieti su kulinarija. Metęs ekonomikos studijas, jis dvejus metus mokėsi vienoje garsiausių Le Monde kulinarijos mokyklų Atėnuose, ten buvo vienas iš geriausių mokinių, vėliau savo žinias tobulino Paryžiuje.

Grįžęs į Graikiją jis įsidarbino pripažintame ir nacionaliniu apdovanojimu įvertintame restorane prabangiame St.George Lycabettus Boutique viešbutyje, o laisvadieniais dirbdavo kituose restoranuose. ,,Tai buvo neįkainojama  patirtis. Dirbdamas ten, turėjau galimybę pasisemti žinių iš Vasilis Milios,vieno geriausių Graikijos šefų’’, – prisimena Christos. Ten Christos dirbo 2,5 metų, po to buvo pašauktas į armiją, o grįžęs vėl ėmėsi vyresniojo virėjodarbo jau kitame, taip pat penkių žvaigždučių restorane. Po to sekė karjera dar dviejuose restoranuose, kur vasaros sezoną baigė paaukštintas iki virtuvės šefo pareigų ir po dviejų metų, vedinas savo aistros gaminti, atvyko į Vilnių.

Į Lietuvą atvedė nauja verslo koncepcija

Nors anksčiau Christos nebuvo pažįstamas su turkų verslininku Utku Boyra, juos suvedė… aistra maistui. ,,Mes iš  Graikijos į Lietuvą importuojame alyvuoges, alyvuogių aliejų bei dalį kitų produktų. Savo viešnagės pas partnerius metu susipažinome su Christos, papasakojome savo verslo viziją, koncepciją bei ateities planus, Christos tai patiko ir jis sutiko kartu dirbti’’, – džiaugiasi Utku, puikiaižinodamas, kad kiekvieno restorano sėkmė priklauso nuo gero ir tinkamo šefo.

Nors Christos tuo metu teko rinktis tarp šio pasiūlymo ir darbo Londone, jis pasirinko Vilnių. ,,Kodėl? Jūsų šalyje matau daug potencialo, įdomu kartu tapti šio verslo modelio pradininkais Lietuvoje, tai tarsi žingsnis į priekį. Mes dalijamės savo verslo planais, šios vietos ateities idėjomis ir jos sutampa.Be to, man patinka jūsų šalis, čia galima stebėti visus keturis metų laikus’’, – teigia šefas, su kuriuo virtuvėje dirba dar penkių lietuvių komanda.

Turkų virtuvėje – itin gerai subalansuotas maistas

Utku ir Christos įsitikinę, kad turkams ir graikams rūpi ne tik maistas – jų tautomsne mažiau svarbi jo kultūra, filosofija: ,,Mūsų šalyse maistas yra ne tik maistas – tai kultūra. Prie stalo mes praleidžiame daug laiko: kalbamės, diskutuojame, klausomės muzikos, žaidžiame. Mūsų kultūrose viskas prasideda nuo maisto.’’

Kaip vieną svarbausių turkiškos virtuvės ypatumų šefas įvardija labai gerai subalansuotą maistą: ,,Viduržemio regiono šalių virtuvė yra geriausia pasaulyje dėl subalansuoto daržovių, mėsos, žuvies kiekio mityboje. Maisto gamybai kaip ir savo šalyse, taip ir šiame restorane mes naudojame tik sezoninius produktus. Pavyzdžiui, mes nenaudosime salotų ar pomidorų žiemą, vietoje to mes geriau rinksimės baltas džiovintas pupeles.Dėl produktų sezoniškumo savo restorano meniu atnaujiname kas tris mėnesius.

Patiekaluose naudojame nemažai ėrienos, kuri yra gan riebi, tačiau marinuojant ją citrinos sultimis, galima išvengti to sunkaus riebumo jausmo pavalgius. Tad viską, ką darome, darome ne be priežasties – mes žinome, kaip užtikrinti geriausią produkto skonį ir aromatą – tai mūsų kraujyje nuo vaikystės.’’

Restorane kasdien kepamos duona, turkų tradicinė duona pita(turk. pide, graik. pita), gaminamas airanas (turk. ayran), naminis limonadas. Visiems padažams, mėsos marinavimui naudojami tik natūralūs prieskoniai, o patiekalų gaminimui – tyras alyvuogių aliejus. Didelę dalį naudojamų produktų galima įsigyti toje pačioje restorano patalpoje esančioje parduotuvėje.,,Eastanbul’’.

Restorane – trijų tipų valgiaraščiai

Į restoraną ,,Meze’’ įvariu dienos metu užsukęs klientas patiekalus gali rinktis iš skirtingų –  pusryčių, pietų ir a la carte –valgiaraščių.

,,Visų valgiaraščiuose esančių patiekalų kokybė vienoda – tiesiog skirtingu metu mes siūlome kitokįmaistą dėl keleto priežasčių: pusryčiai iš tam tikrų produktų yra svarbūs visos dienos produktyvumui, taupydami klientų laiką pietų valgiaraščio patiekalus siūlome įsigyti tik dienos metu veikiančiame bufete, o vakarui siūlome patiekalus iš grilintos mėsos, ypatingai ėrienos’’, – pasakoja šefas Christos, – ,,Kai kurie svečiai nemėgsta ėrienos, nes jos tiesiog neteko ragauti paruoštos taip, kad atsiskleistų jos geriausios savybės. Paragavę jos pas mus, iškart pajaučia skirtumą. Teko netgi girdėti, kad mūsų pusryčiams ruošiami kiaušiniai yra ne iš Lietuvos, nes jų visai kitoks skonis – o mes juos tiesiog paruošiame kitu būdu.’’

Čia gaminami ir garsieji turkiški desertai, visus jiems reikiamus produktus galima rasti toje pačioje vietoje. ,,Mes teikiame informaciją apie kiek neįprastesnius produktus, patariame kur juos galima panaudoti ir beveik visais atvejais galime pasiūlyti paragauti patiekalų, kuriuose naudojamas dominantis ingredientas’’, – pasakoja verslininkas Utku Boyra. Anot jo, bet koks tinkamai paruoštas produktas bus skanus, tereikia žinoti kaip tą padaryti – šiomis žiniomis jie mielai dalijasi su savo klientais, taip pat organizuoja turkiško maisto gamybos dirbtuves restorano patalpose.

,,Maisto kultūra yra tarptautinė, ji neturi sienų. Geras maistas daro žmones laimingus ir jei jis patinka – kalbą rasite visame pasaulyje’’,- šypteli virtuvės šefas Christos ir kviečia išmėginti patiekalų iš naujojo restorano valgiaraščio.

Bulvių topları.Patiekalas iš vaikystės – puri bulvių košė, paskaninta geltonu kreminiu Kasar sūriu, apkepta su kiaušiniu ir džiūvėsėliais. Restorane patiekiama su karštu pomidorų padažu.

Karışık Izgara.Kepimo menas vienoje lėkštėje – skirtingai paruošta mėsa (ėrienos kumpis, çöp şiş, köfte, şiş kebab), patiekta su kvietinėmis kruopomis ir namine turkų tradicinė duona pita.

Burma baklava.Paskutinis, bet labiausiai įsimintinas kąsnis. Skanėstas iš skirtingų tekstūrų: traškios tešlos lapeliai, pagardinti pistacijomis bei padengti puikiu sirupu.

 

1 15
- +
DalintisSiųsti

Panašūs straipsniai

Panevėžyje atidarytas automobilių centras su daugiau nei 70 darbo vietų
Naujienos

Panevėžyje atidarytas automobilių centras su daugiau nei 70 darbo vietų

2025-05-08
Pinigai
Kėdainiai

Kėdainių verslai sulaukia vis mažiau savivaldybės finansinės paramos

2025-05-08
Kaune atliekų tvarkymo įmonėje „Žalvaris“ kilo gaisras
Kaunas

Kaune atliekų tvarkymo įmonėje „Žalvaris“ kilo gaisras

2025-05-07
Išrinktas Panevėžio miesto autobusų parko direktorius
Naujienos

Išrinktas Panevėžio miesto autobusų parko direktorius

2025-05-06
Pro specialią geležinkelio pralaidą jau sėkmingai juda laukiniai gyvūnai
Aplinka

Pro specialią geležinkelio pralaidą jau sėkmingai juda laukiniai gyvūnai

2025-05-06
Galvijai
Naujienos

Lietuvos ūkiuose daugiau nei 13 milijonų gyvūnų: misija – apsaugoti juos nuo užkrečiamųjų ligų

2025-05-05
Mirė ilgametis Panevėžio miesto vadovas B. Kačkus
Naujienos

Mirė ilgametis Panevėžio miesto vadovas B. Kačkus

2025-05-05
Devintą kartą kviečia „Pažinkime kaimynus Žiemgaloje!”: atrask regioną ir dalyvauk žaidime
Naujienos

Devintą kartą kviečia „Pažinkime kaimynus Žiemgaloje!”: atrask regioną ir dalyvauk žaidime

2025-05-05
Rokiškio ugniagesiai paminėjo Šv. Florijono dieną
Naujienos

Rokiškio ugniagesiai paminėjo Šv. Florijono dieną

2025-05-05
Daugiau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Aktualijos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Smurtas artimoje aplinkoje. Probacijos tarnybos darbas su smurtauti linkusiais asmenimis

Savaitgalio įvykių kronika: smurtas, vagystės ir girti vairuotojai

2025-05-12
Panevėžio sporto centro ugdytiniai – Lietuvos jaunučių bokso čempionai

Panevėžio sporto centro ugdytiniai – Lietuvos jaunučių bokso čempionai

2025-05-12
Bendruomenei pristatytas naujasis Panevėžio apskrities policijos viršininkas

Bendruomenei pristatytas naujasis Panevėžio apskrities policijos viršininkas

2025-05-12
Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

2025-05-12

Vietos Naujienos

Panevėžio sporto centro ugdytiniai – Lietuvos jaunučių bokso čempionai

Panevėžio sporto centro ugdytiniai – Lietuvos jaunučių bokso čempionai

2025-05-12
Jonaviečiai nesustabdė „Žalgirio“ pergalingo žygio

Jonaviečiai nesustabdė „Žalgirio“ pergalingo žygio

2025-05-12
Futbolo klubas „Panevėžys“ džiaugėsi puikia pergale prieš „Hegelmann“

Futbolo klubas „Panevėžys“ džiaugėsi puikia pergale prieš „Hegelmann“

2025-05-11
Po pertraukos atitrūkęs „Rytas“ nugalėjo panevėžiečius

Po pertraukos atitrūkęs „Rytas“ nugalėjo panevėžiečius

2025-05-11
Šiauliečius nugalėjusi „Uniclub Bet-Juventus“ dėjo tvirtą žingsnį, užsitikrinant šeštą poziciją

„Uniclub Bet-Juventus“, įveikusi šiauliečius, priartėjo prie šeštosios pozicijos užsitikrinimo

2025-05-11

Naujausi

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Smurtas artimoje aplinkoje. Probacijos tarnybos darbas su smurtauti linkusiais asmenimis

Savaitgalio įvykių kronika: smurtas, vagystės ir girti vairuotojai

2025-05-12

Skaitomiausi

Kaimai iš oro

Kuo skiriasi miestas, miestelis ir kaimas?

2015-05-05
Dovana

Gėlių dovanojimo klaidos

2017-04-10
  • Paskelbkite naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© Aukštaitijos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Panevėžys
    • Anykščiai
    • Biržai
    • Jonava
    • Joniškis
    • Kėdainiai
    • Kaišiadorys
    • Kupiškis
    • Molėtai
    • Pakruojis
    • Radviliškis
    • Rokiškis
    • Šiauliai
    • Širvintos
    • Švenčionys
    • Ukmergė
    • Utena
    • Visaginas
    • Zarasai
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Laisvalaikis
  • Naujienos
  • Politika
  • Sportas
  • Įmonių katalogas
  • Paskelbkite naujieną

© Aukštaitijos gidas