Sakoma, kad kelias į vyro širdį yra nutiestas per jo skrandį, tačiau tokiu posakiu vadovaujasi ir daugelis keliautojų, kurie į svečias šalis vyksta būtent paragauti tos šalies kulinarinio paveldo. Vieni populiariausių kulinarinių kelionių tikslų yra Lotynų bei Pietų Amerikos šalys, Pietų Europa, Afrika, tačiau skaniausi prisiminimai, kaip teigia keliautojai, gimsta būtent Azijoje. Ką skaniausio išalkusiems gali pasiūlyti šio žemyno valstybės?
Japonija: tekančios saulės šalies skoniai
Tikriausiai kiekviename pasaulio mieste be vargo atrastume sušių restoraną, tačiau originalų jų skonį galime pajusti tik nuvykę į Japoniją. Suši – nedideli žuvies, jūros gėrybių, daržovių, ryžių bei jūros dumblių suktinukai. Nors patys japonai išskiria penkias pagrindines šio patiekalo rūšis, bet restoranų meniu rastume ne vieną dešimtį suši variacijų. Atostogaujant Japonijoje taip pat būtina paragauti tradicinės Miso sriubos, išbandyti iš ryžių gaminamą alkoholinį gėrimą Sake, o vakarienę užbaigti mėgaujantis mačia arbatos skonio šokoladu.
Indija: prieskonių karaliai
Vienu iš dvylikos pasaulio stebuklų – Tadžmahalo mauzoliejumi – galinti pasigirti Indija, visame pasaulyje jau šimtus metų žinoma dėl nacionalinėje virtuvėje naudojamų prieskonių gausos. Lankantis Indijoje vertėtų išbandyti tradicinį vegetarišką patiekalą, kuris, išvertus iš indų kalbos, taip ir vadinasi – bulvės ir žiedinis kopūstas. Daugelis indiškų patiekalų taip pat neatsieina be kario, maistui suteikiančio dar neragautų skonio natų. Neragavote vištienos kario – nebuvote Indijoje!
Kinija: tai, ką valgo milijardas žmonių
Daugiausiai gyventojų pasaulyje turinti Kinija turi kaip niekad spalvingą nacionalinę virtuvę, tačiau ne visi keliautojai išdrįsta paragauti tai, ką valgo patys kinai: įvairius vabzdžius, tarakonus, skorpionus ir kt. Ne tokių aštrių kulinarinių pojūčių ištroškusiems keliautojams Kinija gali pasiūlyti tradicinius koldūnus, makaronus ar garuose gaminamas bandeles. Saldžiai kelionės pabaigai išbandykite itin populiarius naujametinius desertus dar vadinamus mėnulio pyragais arba kokosų ir tapijokos pudingą.
Indonezija: tūkstančiai salų ir skonių
Indoneziją galime drąsiai pavadinti viena spalvingiausių ir įspūdingiausių Azijos valstybių, tačiau nuostabiau už ugnikalnius ir laukinę jos gamtą gali būti tik šios šalies nacionalinė virtuvė. Daugelio keliautojų pamiltos atostogos Indonezijoje jūsų skrandį pradžiugins patiekalais Satay – ant iešmelių suverta ir grilyje kepta mėsa, Babi Guling – keptu paršeliu, o mėsos nevalgančius pavaišins Gado Gado salotomis, į kurias indoneziečiai sudeda pačias įvairiausias daržoves bei daug meilės.
Skanių kelionių!