Kazanas – išlietas metalinis katilas pusapvaliu dugnu, skirtas įvairiems patiekalams gaminti. Jo reikšmė daugeliui Rytų ir Kaukazo virtuvės mėgėjų turi kone šventą prasmę. Kazanas stipriai asocijuojasi su gausia švente, gardžios mėsos ir kitų sočių patiekalų gausa, šventine atmosfera ir prieskonių aromatu. Tuo tarpu katilas yra įprastas Vidurinės Azijos tautų indas, atspindintis jų gyvenimo būdą, kultūrą ir virtuvės tradicijas.
Kazano naudojimas
Kazanas idealiausias indas gaminti plovą, šurpą ir kitiems uzbekų, kazachų, totorių, azerbaidžaniečių ir kitų rytietiškų virtuvių patiekalams ruošti. Jis taip pat nepamainomas mėgstantiems maistą gaminti lauke. Kazano dydis priklauso nuo norimų pamaitinti žmonių skaičiaus. Iš esmės katile galima virti viską: virti sriubas, kepti kiaušinienę. Ne vienas puodas ar keptuvė nesugeba sukurti to nuostabaus skonio, kuris „gimsta“ katile. Na, o norint jame iškepti kulinarinį šedevrą, reikia perprasti katilų rūšis, išsiaiškinti metalo, iš kurio jis lydomas, privalumus ir trūkumus bei teisingai pasirinkti. Platų kazanų pasirinkimą ir patarimus rasite bausa.lt.
Katilų tipai
Tradicinis kazanas turi pusapvalį dugną, kuris leidžia tolygiai paskirstyti atviro židinio šilumą visame jo paviršiuje. Katilas greitai įkaista, bet lėtai atvėsta. Šilumą sulaiko ir metalinis dangtis, storos katilo sienelės neleidžia maistui pridegti. Šios katilo savybės lemia kvapą gniaužiantį jame gaminamų patiekalų skonį.
Kazano privalumai:
- Gaminti galite lauke arba tiesiog virtuvėje. Greitas ir lengvas maisto gaminimas.
- Galite rinktis iš kelių dydžių. Idealiausias būdas pagaminti maistą dideliam kiekiui žmonių.
- Ilgaamžiškumas. Nesideformuoja transportuojant, jį galite pasiimti su savimi bet kur. Tarnauja dešimtmečius, dažnai perduodamas iš kartos į kartą;
- Ekologiškumas. Pagamintas iš aplinkai nekenksmingos medžiagos, kaitinant neišskiria kenksmingų medžiagų.
- Daugiafunkciškumas. Patiekalus galite gaminti įvairiomis technologijomis – kepti, virti, troškinti, net virti sriubas.
Tarp gaminio trūkumų išskiriamas didelis jo svoris ir būtinybė sutepti indus augaliniu aliejumi po kiekvieno sąlyčio su vandeniu, kitaip ketus oksiduos.
Renkantis optimalų kazano dydį, svarbu atsižvelgti į žmonių, kuriems bus ruošiami patiekalai, skaičių. Jei tai nedidelė 3–4 žmonių šeima, pakaks 5 litrų. 8-10 žmonių kompanijai tinka 15 litrų. Jei yra daug žmonių, verta apsvarstyti modelius nuo 20 litrų ar daugiau.