Aukštaitijos gidas
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Renginiai
  • Įmonės
  • Kultūra
Penktadienis, 5 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Panevėžys
  • Anykščiai
  • Biržai
  • Jonava
  • Kėdainiai
  • Kaišiadorys
  • Kupiškis
  • Molėtai
  • Pakruojis
  • Radviliškis
  • Rokiškis
  • Šiauliai
  • Ukmergė
  • Utena
  • Zarasai
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Renginiai
  • Įmonės
  • Kultūra
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Aukštaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Jautienos liežuvis su gvazdikėliais: toks delikatesas nustebins svečius

Jautienos liežuvis su gvazdikėliais: toks delikatesas nustebins svečius

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2024-12-20
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Jautienos liežuvis Kalėdų stalui

Jautienos liežuvis Kalėdų stalui

Tradiciniai patiekalai vis dar neatsiejami nuo lietuviško kalėdinio stalo: ant jo dažnai puikuojasi silkė su pagardais, balta mišrainė ar virtas liežuvis. Pastarasis, nors ir laikomas subproduktu, laikui bėgant tapo tikru delikatesu. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad pirkėjai kalėdiniam stalui labiausiai ieško tradicinių lietuviškų patiekalų, padedančių išlaikyti ilgametes tradicijas. 

Liežuvis – dažnas šventinis delikatesas

Liežuvis yra dažnas šventinis delikatesas, kuris atsiduria ant vaišių stalo – jis labiausiai vertinamas dėl savo unikalios tekstūros ir skonio. Tiek per Kalėdas, tiek per kitas didžiąsias šventes, liežuvis tampa išskirtiniu šeimos stalo akcentu.

„Tradicinis liežuvio gaminimo būdas prasideda nuo kruopštaus nuplovimo ir virimo dideliame puode su šaltu vandeniu. Liežuvis virinamas 2–3 valandas, kol tampa minkštas ir lengvai nusilupa. Į vandenį dažnai dedama prieskonių, tokių kaip lauro lapai, pipirai, svogūnai, morkos, česnakai ir šiek tiek druskos, kad mėsa įgautų papildomų skonio niuansų. Išvirus, liežuvis išimamas, atvėsinamas, o tada nulupama kieta oda. Po to jis apibarstomas druska, pipirais ir kartais kvepiančiais prieskoniais, pavyzdžiui, gvazdikėliais, kurie suteikia patiekalui ypatingą aromatą“, – apie tradicinę kulinariją pasakoja E. Krasauskienė.

Išlaikykite šviežumą šventėms

Įsigijus liežuvį šventėms, svarbu žinoti, kaip jį tinkamai laikyti, kad jis išliktų šviežias ir skanus. Atkreipia dėmesį, jog, jei liežuvis yra šviežias ir nevirtas, jis turi būti laikomas šaldytuve, sandariame inde, kad šis būtų apsaugotas nuo oro ir neperimtų kitų maisto produktų kvapų.

„Vis dėlto, jei planuojate jį naudoti tik po kelių dienų, geriausia liežuvį paruošti ir laikyti šaldytuve, tačiau jei norite ilgesnio galiojimo, galima ir užšaldyti. Liežuvį supjaustykite į plonesnius griežinėlius ir sandariai supakuokite į maisto maišelius bei pašalinkite perteklinį orą. Tačiau ruošiant liežuvį šventėms, svarbu nepamiršti, kad kuo greičiau jį sunaudosite, tuo geresnį skonį ir tekstūrą išlaikysite“, – pabrėžia E. Krasauskienė.

Papildomo skonio suteikia krienai

Tradiciškai liežuvis patiekiamas su krienų padažu, kuris subalansuoja bendrą skonių paletę. Ją paįvairinti galima renkantis ne tik tradicinius, bet ir kiek neįprastesnės rūšies krienus.

Aktualiosnaujienos

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Siūlome žvalgytis ne tik tradicinių baltųjų krienų, bet ir raudonųjų. Be to, verta išmėginti ir krienus su vasabiais – taip dar labiau paįvairinsite šventinio stalo skonius.

RECEPTAS

Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis 

Patiekalui reikės:

  • 1 vnt. jautienos liežuvio;
  • 80 g druskos;
  • 3 v. š. cukraus;
  • 2 vnt. cinamono lazdelių;
  • 1 v. š. malto imbiero;
  • 2 a. š. garstyčių miltelių;
  • 1 v. š. juodųjų pipirų žirneliais;
  • 1 v. š. muskato;
  • 5 vnt. žvaigždinių anyžių;
  • 10 vnt. gvazdikėlių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 3 vnt. Chalapos paprikų.

Gaminimo eiga:

  1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti.
  2. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.
  3. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnus, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visą laiką apsemtas.
  4. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kelioms minutėms įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti ir sumuštinius.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Panašūs straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Sveikatos gurkšnis: trys gardžių glotnučių receptai
Gyvenimas

Sveikatos gurkšnis: trys gardžių glotnučių receptai

2025-09-10

Aktualijos

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

2025-12-04
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

2025-12-04
Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

2025-12-04
Šeštadienį Panevėžyje – imtynių turnyras „Panevėžys Open 2025“

Šeštadienį Panevėžyje – imtynių turnyras „Panevėžys Open 2025“

2025-12-04
Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

2025-12-04

Vietos Naujienos

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

2025-12-04
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

2025-12-04
Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

2025-12-04
Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

2025-12-04
Rokiškiečiai susipažino su Kazlų Rūdos kaimų bendruomenėmis

Rokiškiečiai susipažino su Kazlų Rūdos kaimų bendruomenėmis

2025-12-04

Apie Aukštaitijos gidą

Naujausi

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

2025-12-04
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

2025-12-04

Skaitomiausi

Kaimai iš oro

Kuo skiriasi miestas, miestelis ir kaimas?

2015-05-05
Dovana

Gėlių dovanojimo klaidos

2017-04-10
  • Paskelbkite naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© Aukštaitijos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Panevėžys
    • Anykščiai
    • Biržai
    • Jonava
    • Joniškis
    • Kėdainiai
    • Kaišiadorys
    • Kupiškis
    • Molėtai
    • Pakruojis
    • Radviliškis
    • Rokiškis
    • Šiauliai
    • Širvintos
    • Švenčionys
    • Ukmergė
    • Utena
    • Visaginas
    • Zarasai
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Laisvalaikis
  • Naujienos
  • Politika
  • Sportas
  • Įmonių katalogas
  • Paskelbkite naujieną

© Aukštaitijos gidas