Aukštaitijos gidas
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Renginiai
  • Įmonės
  • Kultūra
Penktadienis, 5 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Panevėžys
  • Anykščiai
  • Biržai
  • Jonava
  • Kėdainiai
  • Kaišiadorys
  • Kupiškis
  • Molėtai
  • Pakruojis
  • Radviliškis
  • Rokiškis
  • Šiauliai
  • Ukmergė
  • Utena
  • Zarasai
  • Naujienos
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Įdomu
  • Renginiai
  • Įmonės
  • Kultūra
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Aukštaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2025-07-28
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Česnakinis sviestas / freepik

Česnakinis sviestas / freepik

Kada pagardą ar užkandį galima laikyti tokiu pavykusiu, kad jį kartoti norėsis vėl ir vėl – kad ir kasdien? Kai jis dėl puikaus skonio tampa net pokalbio tema leidžiant laiką su draugais ar šeima, o jam paruošti reikia tik minimalių pastangų ir išlaidų. Pavyzdžiui, paprasčiausią sviestą lengva paversti universaliu šedevru, kuris paskanins pačius įvairiausius patiekalus. Laiko ir pinigų sąnaudos bus juokingai mažos, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė – prireiks tik sviesto, kelių priedų ir 5 minučių laiko.

 

Kur laikyti sviestą?

 

Aktualiosnaujienos

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

„Šviežias sviestas ant duonos riekės, į keptuvę ar į skanų naminį kepinį – daugeliui kasdienybė, todėl kiekvieną dieną nuperkama tūkstančiai jo pakuočių. Pagal pardavimų statistiką matome, kad populiariausias yra 82 proc. riebumo, jo yra ir didžiausias pasirinkimas prekyboje, dažnai jam galioja įvairios nuolaidos. Namuose dažnai būna net ne po vieną jo pakuotę, todėl žmonės uoliai ieško geriausio kainos ir kokybės santykio, dairosi akcijų, apsirūpina atsargomis ilgesniam laikui“, – sako G. Kitovė.

 

Kad sviesto šviežumu būtų galima mėgautis ilgiau, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška primena – sviesto laikymo vieta priklauso nuo aplinkos temperatūros ir to, kada planuojate jį suvartoti:

 

  • Kambario temperatūroje – jei sviestą suvartosite artimiausiu metu. Tačiau tai priklauso ir nuo aplinkos temperatūros – jei virtuvėje yra daugiau nei 20-21 laipsnis Celsijaus, sviestą palikite ant stalviršio tik neilgam. Todėl vasarą sviesto nedėti į šaldytuvą geriausia tik tuo atveju, jeigu jį naudosite tądien ir jums reikia kambario temperatūros, suminkštėjusio sviesto. Be to, svarbu laikyti jį vietoje, toliau nuo saulės spindulių ir šilumos šaltinių.
  • Šaldytuve – ideali vieta sviestui. Geriausia jį laikyti originalioje pakuotėje arba uždaromame inde, specialioje sviestinėje, kad jis nesugertų šaldytuvo kvapų.
  • Šaldiklyje – dėl mažo vandens kiekio sviestas yra puikus kandidatas laikymui žemoje temperatūroje. Geriausia sviestą šaldyti originalioje pakuotėje, papildomai apsaugotoje maišeliu arba laikykite sandariai uždarytame inde. Patogu jį padalyti į mažesnes porcijas, kad prireikus gabalėlio nereikėtų atšildyti visos pakuotės, ir jas užšaldyti maišeliuose.

 

„Sviesto šaldymas turi daug privalumų, tačiau yra ir laiko apribojimai. Visų pirma, šaldyti reikėtų tik šviežius produktus. Šaldytą sviestą rekomenduojama suvartoti per 6-9 mėnesius, turint omenyje, kad geriausią kokybę jis išlaiko pirmuosius šešis mėnesius. Po šio laikotarpio produktas vis dar yra tinkamas vartoti, tačiau jo skonis gali pasikeisti“, – pasakoja tinklo maisto gamybos žinovė.

 

Sviestas turėtų būti atšildomas lėtai, geriausia šaldytuve, kad išsaugotų savo konsistenciją ir skonį. Jei reikia pagreitinti procesą, jį galima palikti ant stalo, kur jis atšils per maždaug dvi valandas.

 

Žinant, kaip teisingai sviestą laikyti, tuomet teliks pasinaudoti naujomis idėjomis, kaip jį skanauti. Kuklus sviestas gali tapti ir vakarėlio žvaigžde – „Iki“ kulinarijos šefė E. Semaška dalijasi 3 nebrangiais receptais, kurie visiems paliks įspūdį, o jūs užtruksite vos kelias minutes.

 

„Pastaruoju metu ant bangos socialiniuose tinkluose – prieskoniais gardintas sviestas, kuris paskanins galybę patiekalų. „TikTok“ ir „Instagram“ tinkluose kūrėjai kuria savo mišinius ir nauja naminio maisto gamintojų karta atranda, koks skanus gali būti paprasčiausias sviestas“, – nieko neatidėliojant pasinaudoti idėjomis kviečia E. Semaška.

 

Paprastas, bet visų mėgstamas ir itin universalus česnakinis sviestas

Šis užtepas yra sodrus, kupinas skonio ir aromato – atsispirti praktiškai neįmanoma. Jį greitai išmaišysite, o šaldytuve jis išsilaikys daug dienų. „Verta jo visad turėti po ranka, kadangi jis labai universalus – tepkite jį ant skrebučio, skaninkite virtas ar keptas bulves, uždėkite gabalėlį ant kepsnio ar gardinkite keptas daržoves, kepkite jame krevetes, skaninkite lašišą, įmaišykite į makaronus ar net patys išsikepkite duonos su česnakiniu sviestu. Česnakinis sviestas – labai paprastas būdas sustiprinti paprastų kasdienių patiekalų skonį“, – sako E. Semaška.

 

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 120 g saldžios grietinėlės sviesto, petražolių, svogūnų laiškų arba krapų (arba visų), 2 česnako skiltelių, 1/2 šaukštelio druskos.

Gaminame:

  1. Išimkite sviestą iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
  2. Smulkiai supjaustykite šviežius žalumynus. Sumaišykite juos su sviestu, išspaustu česnaku ir pagal skonį pagardinkite druska. Valgykite iškart arba laikykite dubenėlyje šaldytuve. Galite ir suformuoti ritinį (kaip gaminame tinginį), suvynioti į maistinę plėvelę ir atšaldžius sviestą šaldytuve jį pjaustyti griežinėliais.

 

Pikantiškumo suteiksiantis kaubojiškas sviestas

Pastarojo meto tikras socialinių tinklų hitas – amerikiečių be galo mėgstamas aštresniais prieskoniais gardintas sviestas. Jis bus svajonių derinys su kepsniu, grilyje kepta kukurūzų burbuole ar kitais barbekiu patiekalais, bet lygiai taip pat gardu bus ir jame pakepti rytinį kiaušinį, idėją siūlo „Iki“ maisto gamybos žinovė.

 

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 120 g saldžios grietinėlės sviesto, 3 česnako skiltelių, 2 šaukštelių garstyčių, pusės citrinos, šviežių petražolių ir laiškinių česnakų, 1 šaukštelio rūkytos saldžiosios paprikos, 1 šaukštelio čili dribsnių, 2 šaukštelių krienų.

Gaminame:

  1. Žalumynus susmulkinkite, išspauskite česnaką ir visus ingredientus sudėkite į mažą maišytuvą arba gerai sumaišykite dubenyje. Suformuokite ritinį ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Atšaldykite mažiausiai 1 valandą ir pjaustykite griežinėliais.

 

Dar skanesniems lėtiems pusryčiams – plaktas sviestas su medumi

Jei kaubojiškas sviestas nukels į Teksasą, tai plaktas sviestas – į elegancija alsuojantį restoraną ar kavinaitę. Kreminis įprasto sviesto variantas yra išplakamas iki lengvos konsistencijos, tai suteikia nepakartojamą tekstūrą, jį dar lengviau tepti.

 

„Šis sviestas taip pat gali būti puikus variantas planuojant vakarėlį – išplakus sviestą su trupučiu pieno, jo tūris padidėja, tad lengvai užteks visam būriui draugų. Jis bus nepamainomas ir ruošiant lėtus savaitgalio pusryčius – idealiai tiks ant kvapnių blynų ar vaflių. Jei norite pikantiškiau – vietoj medaus ir cinamono gardinkite šviežiais žalumynais, česnaku, parmezanu, pjaustytais džiovintais pomidorais ir kitais mėgstamais pagardais. Virtuvė yra ta vieta, kur eksperimentuoti labai lengva“, – kviečia „Iki“ kulinarijos šefė E. Semaška.

 

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 120 g saldžios grietinėlės sviesto, 1 šaukšto pieno, 2 šaukštų skysto medaus, žiupsnelio cinamono, 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto.

Gaminame:

  1. Minkštą, kambario temperatūros sviestą ir pieną sudėkite į didelį dubenį ir išplakite, kol gausite purią, tolygią ir padidėjusią masę. Tada įdėkite likusius ingredientus ir dar kartą išplakite, kad jie visi susijungtų. Tepkite ant vaflių, blynų, pusryčių bandelės ir mėgaukitės!
DalintisSiųsti

Panašūs straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Sveikatos gurkšnis: trys gardžių glotnučių receptai
Gyvenimas

Sveikatos gurkšnis: trys gardžių glotnučių receptai

2025-09-10

Aktualijos

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

2025-12-04
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

2025-12-04
Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

2025-12-04
Šeštadienį Panevėžyje – imtynių turnyras „Panevėžys Open 2025“

Šeštadienį Panevėžyje – imtynių turnyras „Panevėžys Open 2025“

2025-12-04
Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

2025-12-04

Vietos Naujienos

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

2025-12-04
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

2025-12-04
Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

Rukloje atidarytas atnaujintas Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas

2025-12-04
Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

Visagino baseinuose įrengti specialūs keltuvai žmonėms su negalia

2025-12-04
Rokiškiečiai susipažino su Kazlų Rūdos kaimų bendruomenėmis

Rokiškiečiai susipažino su Kazlų Rūdos kaimų bendruomenėmis

2025-12-04

Apie Aukštaitijos gidą

Naujausi

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

5000 paukštelių, subūrusių Jonavos miestą

2025-12-04
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ kviečia visus į reguliarius Kalėdinius reisus Siauruku aplankyti Kalėdų senelį

2025-12-04

Skaitomiausi

Kaimai iš oro

Kuo skiriasi miestas, miestelis ir kaimas?

2015-05-05
Dovana

Gėlių dovanojimo klaidos

2017-04-10
  • Paskelbkite naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© Aukštaitijos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Panevėžys
    • Anykščiai
    • Biržai
    • Jonava
    • Joniškis
    • Kėdainiai
    • Kaišiadorys
    • Kupiškis
    • Molėtai
    • Pakruojis
    • Radviliškis
    • Rokiškis
    • Šiauliai
    • Širvintos
    • Švenčionys
    • Ukmergė
    • Utena
    • Visaginas
    • Zarasai
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Laisvalaikis
  • Naujienos
  • Politika
  • Sportas
  • Įmonių katalogas
  • Paskelbkite naujieną

© Aukštaitijos gidas