„Single origin“ – tai vienos kilmės, arba kitaip vadinamos, rūšinės kavos pupelės, kurios yra atkeliavusios iš konkretaus regiono augintojo. Pirkėjai, pasirinkę rūšinę kavą, žino tikslią informaciją, iš kur atkeliavo šis gaminys, ir visada gali pasirinkti mėgstamą skonį. Žinoma, net ir konkrečioje vietovėje užaugintų kavos pupelių skonis gali skirtis – tam įtakos turi ir gamtos sąlygos. Tikriems gurmanams visada įdomu palyginti, koks kavos skonis buvo prieš tai, ir koks jis dabar – juk tam įtakos turi ne kavos mišiniuose naudojami ingredientai, kurie gali skirtis, bet natūralūs gamtos veiksniai.
Kodėl verta rinktis būtent rūšinę kavą?
Kavos mėgėjams visada patinka išbandyti naujus skonius ir įvertinti, ar tam tikra kava yra tinkama, ar vis dėlto vertėtų rinktis kitus skonius. Kai yra pasirenkami kavos mišiniai, įvertinti tikrąsias skonio savybes gali būti keblu, nes mišinį sudaro kelių rūšių kava, tačiau kas kita, jei pasirenkama rūšinė kava. Gurmanai gali išbandyti įvairius skonius, ir atrasti tą vienintelę mėgstamiausią kavą. Kavos mišiniai anglų kalba yra vadinami „blend“, tai – kelių rūšių kavos pupelių mišinys, kuriame mėgstamų kavos pupelių skonis gali būti labai nežymus, o tuomet, jei kava buvo užauginta nepalankiomis sąlygomis, skonio skirtumo galite ir visai nepajusti. Kai yra atrandama mėgstama rūšinė kava, jos neįmanoma supainioti su niekuo kitu: pavyzdžiui, „Maragogype“ kavos pupelės pasižymi karamelės poskoniu, o „Gesha“ – vaisių ir uogų skoniais.
„Single origin“ ir „blend“ kavos skirtumai
- Rūšinė kava yra gaminama iš tam tikroje konkrečioje vietovėje užaugintų kavos pupelių (jos gali būti užaugintos tam tikroje šalyje ar konkrečiame regione), o kavos mišiniai yra gaminami iš keliose skirtingose vietovėse užaugintų kavos pupelių;
- „Single origin“ kava pasižymi unikaliu skoniu, kurio tiesiog neįmanoma supainioti su kituose regionuose užaugintomis kavos pupelėmis. Vis dėlto, rūšinės kavos skoniui didelę įtaką turi pasikeitusios oro sąlygos. Kavos mišiniai paprastai yra ruošiami iš 5-6 kavos pupelių rūšiių, tad ir per ilgą laiką kavos skonis gali pasikeisti nežymiai. Pasikeitusios oro sąlygos šios kavos skoniui turi labai nežymią įtaką;
- Rūšinę kavą rekomenduojama gerti be jokių priedų – taip yra jaučiamas tikrasis jos skonis. Tuo tarpu „blend“ kava gali būti geriama su įvairiais priedais, pavyzdžiui, su pienu;
- Natūralų rūšinės kavos skonį padeda išlaikyti lengvas arba vidutinis skrudinimas, o „blend“ kava gali būti labai įvairaus skrudinimo (gana dažnai – vidutinio ar net tamsaus);
- Rūšinė kava dažniausiai yra naudojama ruošiant espresso kavą arba kavos gėrimus, ji gali būti ruošiama įvairiais būdais: sifonu, pour-over arba chemex. Kavos mišiniai yra labiau pritaikyti ruošiant kavą kavos aparatu. Gali būti ruošiami įvairūs kavos gėrimai, į kuriuos dedama ir tam tikrų priedų.
Taigi, jei norite atrasti vienintelę kavą, kurios skonis ilgą laiką nesikeistų, rinkitės konkretaus gamintojo kavos mišinį. „Blend“ kava yra ne tokio ryškaus skonio, tad nieko nuostabaus, kad ne visada yra pastebima, kad skonio savybės pakito. Vis dėlto, jei norite mėgautis tam tikra jūsų asmeninį skonį atitinkančia kava, rūšinė kava visada gali būti geresniu pasirinkimu. Rinkdamiesi tokią kavą visada žinosite, iš kur ji atkeliavo, todėl mėgstamą skonį galėsite nesunkiai atrasti: pavyzdžiui, Kenijoje užauginta kava turi saldų uogų poskonį, Centrinėje Amerikoje užauginta kava pasižymi rudojo cukraus ar kakavos poskoniais, ir t.t. Žinoma, skonis gali priklausyti ir nuo auginimo metu vyravusio klimato, tačiau gurmanams neretai tai kelia dar didesnį susidomėjimą.